Sleep: tips & rituals για eναν καλo yπνο

O ύπνος σύμφωνα με την Ayurveda είναι ένας απο τις 3 βασικούς πυλώνες για να έχουμε καλή υγεία, όμως δυστυχώς για κάποιες απο εμάς δεν είναι κάτι που απολαμβάνουμε, κυρίως λόγω των συνθηκών της καθημερινότητας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ένα πιάτο πλούσιο σε λαχανικά, αβγά και σπόρους

Σε αυτό το άρθρο έχω την πρόσθεση να σου προσφέρω ιδέες και rituals που αν επιλέξεις να εντάξεις στην καθημερινή σου βραδινή ρουτίνα, θα δεις θεαματικές αλλάγες στην ποιότητα – και ποσότητα- του ύπνου σου.

Φαγητό και θρέψη

Φρόντισε να είναι το μεσημεριανό σου γεύμα το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας και να το έχεις καταναλώσει μέχρι τις 14:00.

Αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις το γεύμα σου, ακόμα κι αν είναι μόνο για 10 λεπτά.

Κατανάλωσε μέχρι τις 19:00 το τελευταίο σου γεύμα και αν αργότερα θελήσεις κάτι να φας, προτίμησε να πιείς ένα χαλαρωτικό ρόφημα βοτάνων, ένα ποτήρι ζεστό γάλα αμυγδάλου ή ένα μικρό μπωλ σούπα λαχανικών.

Καθώς ο ήλιος πέφτει, μειώνονται και τα επίπεδα της ενέργειας μας, επομένως προτίμησε απο αργά το απόγευμα και μετά να κάνεις κάτι το χαλαρωτικό, όπως να ασχοληθείς με τα λουλούδια σου, να περάσεις χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να ζωγραφίσεις, να ακούσεις μουσική, να διαλογιστείς.

 

Μπλε φως και οθόνες

Απενεργοποίησε όλες τις οθόνες και μείνε μακριά τους απο τις 8-9:00 το βράδυ και μετά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε τεχνητό φως (μπλε φως από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα), η ορμόνη που προάγει τον ύπνο καταστέλλει τη μελατονίνη, επηρεάζοντας και αλλάζοντας τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς.

Μια ακόμα συμβουλή είναι να απενεργοποιείς το router αμέσως μόλις μπεις στη διαδικασία χαλάρωσης και προετοιμασίας ύπνου.

Απέφυγε την υπερβολική ψυχική διέγερση. Δεν παρακολουθούμε τις βραδινές ειδήσεις και δεν ασχολούμαστε με emails και projects.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν κάνουμε μελλοντικά σχέδια, ούτε έντονες συζητήσεις γιατί επηρεάζουν τόσο την ποιότητα του ύπνου όσο και την χρονική του διάρκεια.

Ξαπλώνουμε όταν πρόκειται να κοιμηθούμε.

Ο χώρος του κρεβατιού μας είναι ιερός χώρος και χρησιμοποιείτε για να προσφέρει ξεκούραση και τόνωση, σε σώμα, πνεύμα και μυαλό.

Αν δεν είμαστε επομένως έτοιμες να κοιμηθούμε, δεν χρειάζεται να είμαστε ξαπλωμένες, ούτε πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το χώρο για οτιδήποτε άλλο. Για παράδειγμα δεν τρώμε, ούτε δουλεύουμε στο κρεβάτι, ούτε ακουμπάμε ηλεκρονικές συσκευές, γιατί έτσι διοχετεύεται ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία στη συνέχεια θα διαπεράσει το σώμα μας.

Δύο γυναικεία χέρια , το ένα πληκτρολογεί σε ένα λάπτοπ και το άλλο κρατά ένα καπουτσίνο

Βραδινά Rituals για ευχάριστο ύπνο

Ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο πάντα βοηθάει στην αποβολή της έντασης που έχει συσσωρευτεί στο σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαλαρώνουν οι μύες και αποφορτίζεται το μυαλό.

Συνδιαστικά μπορεί να βοηθήσει ένα μασάζ με κυκλικές κινήσεις στους κροτάφους, στο σημείο κάτω απο τα αυτιά και στους αστραγάλους, είτε μόνο με τις άκρες των δαχτύλων, είτε – ιδανικά – με χρήση καλής ποιότητας αμυγδαλέλαιου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια με χαλαρωτικές ιδιότητες, όπως η λεβάντα, το χαμομήλι και το σανταλόξυλο. Μερικές σταγόνες σε μία συσκευή κάυσης ή 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι αρκούν.

Η σύνδεση με το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης δημιουργεί θετικότητα και λειτουργεί ως μια προσωπική άγκυρα με την αισιοδοξία. Αναζήτησε κάθε βράδυ την πιο γλυκιά στιγμή της ημέρας, το πιο δυνατό συναίσθημα και παρατήρησε πως νιώθεις το σώμα σου, καθώς συνδέεσαι ξανά μαζί του και το αναβιώνεις.

 

The Rest of your Life

Πάτησε το play και αφέσου στην δύναμη του καθοδηγούμενου διαλογισμού the rest of your life. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει την ιδιότητα εκτός των άλλων να σε χαλαρώνει σε βάθος και να σου προσφέρει ένα βαθύ και συνεχόμενο ύπνο.

Απέκτησε το the rest of your life series που περιλαμβάνει 4 καθοδηγούμενους διαλογισμούς, δικούς σου για πάντα, εδώ.

Body Scanning

Μια πολύ καλή και αποτελεσματική πρακτική είναι η παρατήρηση του σώματος μας.

Το boby scanning είναι μια βασική διαδιακασία κατά τη διάρκεια του καθοδηγούμενου διαλογισμού the rest of your life και σε βοηθάει να συνδεθείς με το σώμα σου και να το αποφορτίσεις ενεργειακά.

5 λεπτά άρκούν για να χαλαρώσει το μυαλό απο σκέψεις μιας και μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής στέλνουμε την επίγνωση συνειδητά σε όλο το σώμα, παρατηρώντας πως το αισθανόμαστε ενώ ταυτόχρονα αυτό χαλαρώνει.

Η συγκεκριμένη πρακτική γίνεται σε καθιστή ή ξαπλωτή στάση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 
 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Previous

Ευχαριστω : το εργαλειο της ευγνωμοσυνης

Next
Next

Masoor Dal: μια αγκαλια στο πιατο σου