Ευχαριστω : το εργαλειο της ευγνωμοσυνης

Αυτές οι μέρες εστιάζουν στην ευγνωμοσύνη και τώρα είναι ευκαιρία να εκδηλώσουμε και να μοιραστούμε το ευχαριστώ μας.

Ειδικά τώρα, που η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης είναι έντονη, προσωπικά προσπαθώ να ξεκινώ την ημέρα μου με μια μικρή καταγραφή (έστω και νοερά) 2-3 καταστάσεων/πραγμάτων/ανθρώπων που με κάνουν να νιώθω ευγνωμοσύνη. 

Αυτή η μικρή κίνηση επίγνωσης των μικρών, όμως σημαντικών της ζωής, φέρνει μια σπίθα ενέργειας, μια αίσθηση αφθονίας, κάτι που βοηθάει να διατηρηθούν τα επίπεδα της πηγαίας χαράς σε υψηλά επίπεδα. Όπως όμως κάθε πρακτική, έτσι και αυτή, χρειάζεται να επαναλαμβάνεται, με την πρόθεση να γίνει συνήθεια.

 

Το αντίδοτο της σύγκρισης

Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε στο που θέλουμε να εστιάζουμε: σε αυτά που έχουμε ή σε αυτά που δεν έχουμε. Η σύνδεση μας με την ευγνωμοσύνη, μας μαθαίνει να απαριθμούμε τις ευλογίες της δικής μας ζωής και μας οδηγεί να νιώθουμε χαρά για όλα όσα έχουμε. 

Έρευνες άλλωστε έχουν δείξει οτι η συστηματική εξάσκηση καταγραφής μιας λίστας ευγνωμοσύνης μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερο ύπνο και να μειώσει τα επίπεδα στρες.

Ένας μικρός Βούδας και τρεις πέτρες που γράφουν Gratitude, Nourish, Shine Bright Forever
Αποξηραμένα λουλούδια

Πως να καλλιεργήσεις την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου


01. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σκεφτείς 3 πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη ενώ είσαι στο κρεβάτι, πριν σηκωθείς το πρωί ή πριν κοιμηθείς το βράδυ. Αν το κάνεις το πρωί θα έχεις ένα θετικό ξεκίνημα για τη νέα μέρα, αν το κάνεις το βράδυ θα κοιμηθείς πιο όμορφα. Ιδανικά, δημιούργησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να καταγράφεις ότι προκύπτει.


02. Γράψε ένα γράμμα για να ευχαριστήσεις κάποιον. Ένας ωραίος τρόπος σύνδεσης είναι να το στείλεις με ταχυδρομείο, αντί για email που έχει γίνει ο βασικός πλεόν τρόπος επικοινωνίας.


03. Γράψε σε μικρά σημειώματα αυτά που σε κάνουν κάθε μέρα να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και τοποθέτησέ τα σε ένα γυάλινο διαφανές βάζο. Αν έχεις μικρά παιδιά αυτή η πρακτική θα τα βοηθήσει να αναγνωρίζουν τα όμορφα συναισθήματα απο τα άσχημα, καθώς και τι είναι αυτό που τους κάνει να αισθάνονται ευγνωμοσύνη.


 

Ayurveda: ένα mantra για την ευγνωμοσύνη

Η αγιουρβεδική παράδοση συστήνει να εκδηλώνεις την ευγνωμοσύνη σου προς τη Μητέρα Γη κάθε πρωί που ξυπνάς και αγγίζεις τα πόδια σου στο έδαφος. Κάτι που μπορείς να κάνεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όποτε επιθυμείς να συνδεθείς με τη Γη. Μέσω αυτού του ritual, έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις την αγάπη σου και τον σεβασμό σου στον πλανήτη που ζούμε και συνυπάρχουμε. 

Οι περισσότερες απο εμάς όταν ξυπνάμε, ανοίγουμε τα κινητά και τους υπολογιστές, φτιάχνουμε καφέ και λειτουργούμε μηχανικά, χωρίς να έχουμε επίγνωση της γης και του περιβάλλοντος. 

Λέγοντας την ακόλουθη δήλωση (mantra) , κάθε πρωί που αγγίζουμε με τα πόδια μας το έδαφος, μια μοναδική σύνδεση του εαυτού μας και της γης ξεκινά. Αυτή η αίσθηση της ολότητας, οτι είμαστε μέρος του συνόλου, εξαλείφει το περιορισμένο μας “εγώ” και τις εγωιστικές του παρορμήσεις. Όταν το mantra αυτό γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, έχουμε τη δυνατότητα να μετατραπούμε σε πλάσματα με βαθύ σεβασμό και να θρέψουμε βαθιά την ισορροπία μας με τη γη και τα πλάσματά της. 

 

“Salutation to the Earth who is the fullness of Goddess Lakshmi,the deity of abundance, creativity and fertility. As i rise to begin this day, please forgive me for touching you with the base of my feet. May i imbibe from you your humility and generosity.”

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Previous

Cleopatra’s Secret Bath Recipe

Next
Next

Sleep: tips & rituals για eναν καλo yπνο