Samhain

Η γιορτή του κύκλου της ζωής

Μία σκοτεινή φωτογραφία με κεριά και κολοκύθες μπλεγμένα σε κλαριά, κάτω στο χώμα

Απελευθέρωση, αναγέννηση, χώρος για το νέο.

Στον ετήσιο τροχό υπάρχει μια πολύ σημαντική περίοδος κατά την οποία τιμούμε τον κύκλο της ζωής, τον κύκλο γέννηση – θάνατος - αναγέννηση. Θεωρείται μια ισχυρή και σημαντική περίοδος με αυξημένη ενέργεια γύρω μας.

Το στάδιο του θανάτου στον κύκλο της ζωής είναι στην πραγματικότητα το πιο ισχυρό, καθώς εδώ είναι που υπάρχουν όλες οι πιθανότητες για να ευδοκιμήσει η νέα ζωή, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να έρθει στην επιφάνεια.

 

Επομένως, αυτές οι μέρες είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αναλογιστούμε τη ζωή μας, να κοιτάξουμε πίσω στους προηγούμενους μήνες αυτού του έτους και να αναγνωρίσουμε οποιεσδήποτε περιπτώσεις ή μοτίβα συμπεριφοράς επιθυμούμε να επιτρέψουμε να πεθάνουν, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χώρο για το νέο, όταν ξεκινήσει ξανά η εποχή της ανάπτυξης (άνοιξη). Απελευθερώνοντας τον παλιό μας εαυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε στην εποχή του χειμώνα με καθαρότητα και αποδοχή του φυσικού κύκλου του τροχού της ζωής και του θανατου, αυτού που ξεκινά και αυτού που τελειώνει.

Το τέλος του καλοκαιριού

Η λέξη Samhain, σημαίνει ουσιαστικά το τέλος του καλοκαιριού (“summer's end”) και η ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της πιο σκοτεινής μισής περιόδου του ετήσιου κύκλου. Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία γιορτή συγκομιδής, επομένως αναζήτησε τί ακόμα χρειάζεται να αποθηκεύσεις στις προσωπικές σου δεξαμενές, όλα τα μαθήματα, τη γνώση, τους νέους ανθρώπους που μπήκαν στη ζωή σου, όλα τα δώρα και τους καρπούς του καλοκαιριού. 

Μπορεί γύρω μας στη φύση όλα να δείχνουν οτι σιγά σιγά πεθαίνουν, ωστόσο, αυτό το συναίσθημα ανακουφίζεται απο την ευγνωμοσύνη που εκφράζουμε για όλη την αφθονία την καλοκαιρινής περιόδου και την ενθαρρυντική σκέψη οτι το φως θα επιστρέψει ξανά.

Ένα κόκκινο κερί που λιώνει πάνω σε ένα τραπέζι με φόντο χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Συμβολισμοί

Κατά τις παλιές παραδόσεις, και αν θέλεις να τιμήσεις την περίοδο, μπορείς να φτιάξεις μια μηλόπιτα, παντρεύοντας μήλα με ξηρούς καρπούς. Τα μήλα συμβολίζουν -εκτός των άλλων- την αθανασία, ενώ τα καρύδια είναι συνδεδεμένα με την θεϊκή σοφία. 

Υπάρχουν φυσικά πολλές εορταστικές εκδοχές για τη περίοδο αυτή, με πιο γνωστό το Halloween, οι οποίες όμως έχουν τις ρίζες τους στα Samhain έθιμα. Ο φόβος των νεράιδων και των πνευμάτων για παράδειγμα, δημιούργησαν τα λευκά κοστούμια που συμβολίζουν τα φαντάσματα.

 

Εσωτερική αναζήτηση

Όλα τα τελετουργικά της εποχής εστιάζουν στην άφεση παλιών συνηθειών και των μη επιθυμητών πλεόν ενεργειών, όπου συμβολικά απελευθερώνονται στη φωτιά για να μεταμορφωθούν. 

Εκμεταλλεύσου την περίοδο αυτή για προσωπική αναζήτηση, ξεκαθάρισματα και εξέλιξη.

Το Samhain είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναλογιστείς τη ζωή σου και όλες τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

Τί είναι αυτό που στον προσωπικό σου κόσμο θέλεις να επιτρέψεις να πεθάνει και σε τι το νέο θέλεις να δώσεις ζωή;

Τι έχει τελειώσει και χρειάζεται να απελευθερώσεις, για να προσφέρεις χώρο στο καινούργιο;

Θέσε στόχους που έχουν σχέση με την εκτόνωση έντονων συναισθημάτων, την ενδυνάμωση της πνευματικότητας σου και την απελευθέρωση καταστάσεων που δεν είναι πλέον υγιείς για εσένα.

 

Τέλος, τίμησε τους προγόνους σου για τη σοφία που σου έχουν μεταφέρει.

Μια φωτογραφία τους, ένα αναμένο κερί, ένα λουλούδι σε μια ιερή για εσένα γωνιά του σπιτιού, αρκούν για να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Previous

Πως να φτιαξεις τα δικα σου smudge sticks

Next
Next

Strawberries & Cream: η ικανοποιηση των γλυκων cravings