Δημιουργωντας ιερο χωρο

Aν με ρωτούσες, θα σου έλεγα οτι ο ιερός χώρος σχετίζεται πολύ με το πρώτο τσάκρα.

Ένα δωμάτιο με πολλά πράσινα φυτά και μαξιλάρια στο πάτωμα

Ένας ιερός χώρος μοιάζει σαν να είμαστε στο σπίτι μας. Είναι ένα σημείο ασφαλές στο να κάνεις την πιο ευάλωτη δουλειά με τον εαυτό σου και εκεί να έχεις τις βαθύτερες ανακαλύψεις σου. Αισθάνεσαι ασφαλής να βγάζεις τις ανησυχίες σου, τους φόβους σου, τις χαρές σου, τις απογοητεύσεις σου, όλα όσα έχεις και αισθάνεσαι. Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεσαι κανέναν να φτιάξει αυτόν τον ιερό χώρο για εσένα. Μπορείς να τον φτιάξεις μόνη σου.

 

Ιερός χώρος. Τι είναι, ακριβώς;

Ένας ιερός χώρος είναι απλά μια γωνιά στο σπίτι όπου μπορείς να τοποθετείς όμορφα αντικείμενα, τα οποία έχουν ιδιάιτερη σημασία και συμβολισμό για εσένα. Το να διατηρείς μια ιερή γωνιά είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για την ψυχή σου,είναι ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει την εσωτερική σου ομορφιά.

Όποτε νιώθεις αποπροσανατολισμό, μπορείς να επισκέπτεσαι τον ιερό σου χώρο, μπορεί να σε βοηθήσει να επιστρέψεις στην συγκέντρωση σου, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Είναι μια ευγενική υπενθύμιση για το πως θέλεις να είσαι σε σχέση με τον κόσμο.

Το μόνο που χρειάζεται να έχεις για να δημιουργήσεις τον ιερό σου χώρο είναι την επιθυμία να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, και αυτό να πηγάζει απο την καρδιά. Μια απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή, είναι να θυμάσαι τι θέλεις να είσαι, τι θέλεις να γίνεις, παρόλη την πρόθεση που έχουμε όμως, πολλές φορές οι καταστάσεις της καθημερινότητας μας κάνουν να το ξεχνάμε και να χάνουμε το κέντρο μας.

Το ωραίο που συμβαίνει με τον ιερό χώρο είναι πως , όταν αυτός ετοιμαστεί με τρόπο που να νιώθεις οτι είναι ο σωστός για εσένα, θα σε στηρίζει για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει και θα κάνει την καρδιά σου χαρούμενη, επομένως θα σε μαγνητίζει στο να τον επισκέπτεσαι καθημερινά.

Καύση φασκόμηλου και μία λάμπα από αλάτι Ιμαλαΐων
Ένα πράσινο φυτό στη γωνία ενός δωματίου με κρεμασμένα φωτάκια και μαξιλάρια στο πάτωμα

Βρίσκοντας τον χώρο

Για να φτιάξεις τον ιερό σου χώρο, αρχικά χρειάζεται να εντοπίσεις ένα σημείο στο σπίτι που μπορείς να περνάς χρόνο χωρίς να σου αποσπούν την προσοχή εξωτερικά ερεθίσματα. Επίσης χρειάζεται να είναι κάπου όπου μπορείς να το βλέπεις τακτικά, να είναι δηλαδή εύκολα προσβάσιμο απο το οπτικό οσυ πεδίο.

Μια ματιά εκεί θα σου υπενθυμίσει και θα σε συνδέσει εύκολα με την αίσθηση της ιερότητας σου. Με ηρεμία, περιπλανήσου στο σπίτι,επεξεργάσου τις γωνιές, παρατήρησε πως νιώθεις, ρώτα τον εαυτό σου και το σωστό σημείο θα βρεθεί. Ένα σημείο επίσης κοντά σε παράθυρο μπορεί να είναι ένας όμορφος τρόπος να συνδεθείς με τη φύση ακόμα και από μέσα. Δες τον ήλιο, τα αστέρια και νιώσε την αύρα στο χώρο και μέσα σου. Εφόσον βρεις το σημείο, θα χρειαστεί να τον καθαρίσεις ενεργειακά, καίγοντας λίγο φασκόμηλο ή βασιλικό ή οποιοδήποτε βότανο σου ταιριάζει, ή ακόμα καίγοντας αιθέριο έλαιο μήρο σε μια συσκευή καύσης.

Επιλέγοντας τα αντικείμενα

Εφόσον έχεις βρει το σημείο και το έχεις καθαρίσει, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις τα αντικείμενα που θα έρθουν και θα μεταμορφώσουν τον χώρο σου απο απλό, σε ιερό. Τα καλύτερα αντικείμενα είναι αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσένα, αυτά που σου θυμίζουν τις υψηλές σε δόνηση ποιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η κατανόηση, η ειρήνη και η αγάπη.

Προτού αγοράσεις κάτι το καινούργιο, προτείνω να κοιτάξεις γύρω σου και να βρεις αντικείμενα που έχεις ήδη.

Είναι σημαντικό να εισαι σε ηρεμία όταν το κάνεις, ιδανικά μετά απο έναν μικρό διαλογισμό. Ίσως είναι αντικείμενα απο κάποιο ταξίδι, απο ένα αγαπημένο πρόσωπο, μικρά αντικείμενα ή δώρα απο την φύση, χωρίς καμία αξία για τους άλλους, αλλά με μεγάλη αξία για εσένα.

Καθώς τα αναζητάς, αναρωτήσου, τι συναισθήματα, σκέψεις ή αισθήσεις σου ξυπνούν?

Αυτά τα συνασθήματα, τις σκέψεις και τις αισθήσεις,τις θέλεις στη ζωή σου?

Θέλω να τα έχω περισσότερο στην καθημερινότητά μου?

Αν οι απαντήσεις είναι ΝΑΙ, τότε έχεις κάνει τις σωστές επιλογές και τα αντικείμενα χρειάζεται να είναι στον ιερό σου χώρο. Μην ανυσηχείς αν δεν μπορείς απευθείας να βρεις αντικείμενα, είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο. Κάθε φορά που θα βρίσκεις κάτι που θα μιλάει στην καρδιά σου, θα το προσθέτεις. Ο ιερός σου χώρος επίσης, θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τα 5 στοιχεία – Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά, Αιθέρας- ή στοιχεία απο την κάθε εποχή που διανύουμε, ημιπολύτιμους λίθους, λουλούδια, ή ακόμα αντικείμενα αγαπημένων σου προγόνων, ως μια πράξη τιμής και σεβασμού για αυτούς. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πιο αναλυτικά τις μεταμορφώσεις του ιερού μας χώρου, με βάση την εναλλαγή των εποχών, και όχι μόνο.

 

Δημιουργώντας και φροντίζοντας τον ιερό σου χώρο

Η δημιουργία του ιερού χώρου, είναι όπως ένας διαλογισμός, σαν μια ιερή τέχνη. Όταν φτιάχνεις έναν όμορφο ιερό χώρο, νιώθεις όμορφα και εσωτερικά. Συνδύασε την δημιουργία του χώρου σου, θέτοντας μια πρόθεση. Ποιά είναι η ποιότητα που θέλεις να σου θυμίζει κάθε φορά που θα τον βλέπεις και θα τον επισκέπτεσαι?

Οτιδήποτε και αν επιλέξεις, γράψε την πρόθεση σου και άφησε το χαρτί σε ένα σημείο στον χώρο σου. Η δημιουργία ενός ιερού χώρου – βωμού- είναι μόνο η αρχή. Εφόσον ολοκληρωθεί, είναι απαραίτητο να τον φροντίζεις και να τον θρέφεις με την ενέργεια σου.

Να θυμάσαι οτι ο βωμός σου είναι ένας κήπος που εκεί μεγαλώνει η εσωτερική σου θεά. Σύντομα θα μοιραστώ μαζί σου ιδέες θρέψεις του ιερού σου χώρου.

Μέχρι τότε, αναζήτησε το σημείο, εντόπισε και συνδέσου με τα αντικείμενα, και απόλαυσε την διαδικασία της δημιουργίας.

 

Προϊόντα

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Previous

Νεα Σεληνη: νεες προθεσεις και συνδεση με την διαισθηση

Next
Next

Happy Belly: απολαυση & πεπτικη υγεια