AYURVEDA

Η επιστήμη της ζωής

Ένα τραπέζι γεμάτο με φρέσκα πιάτα φαγητού

Η Αγιουρβέδα είναι ένα σύστημα τρόπου ζωής που οι άνθρωποι στην Ινδία έχουν χρησιμοποιήσει για περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Δίνει έμφαση στην καλή υγεία, στην πρόληψη και στη θεραπεία μέσω πρακτικών και αλλαγών στον τρόπο ζωής (όπως μασάζ, διαλογισμός, γιόγκα και διατροφικές συνήθειες).

 

Η προσέγγιση της Αγιουρβέδα είναι ολιστική, που σημαίνει ότι μέσω αυτής αντιλαμβάνεσαι το σώμα και το μυαλό ως σύνολο.

Η Αγιουρβέδα όχι μόνο αντιμετωπίζει τα σωματικά προβλήματα ενός ατόμου, αλλά αλλάζει, επίσης, τις πρακτικές του τρόπου ζωής για να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τα πέντε στοιχεία της φύσης (αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό, γη) συνδυάζονται στο σώμα ως τρία συστατικά (doshas), γνωστά ως Vatta, Pitta και Kapha.

Αυτά τα doshas σχετίζονται στενά με τα βασικά στοιχεία της φύσης, με συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος και απαιτείται η ισορροπία τους για βέλτιστη υγεία.

  • Ο αέρας και ο αιθέρας αντιπροσωπεύουν τη Vatta. Η Vatta ελέγχει την κίνηση των μυών και των αρθρώσεων, την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό. Επίσης, η Vatta ελέγχει το άγχος, το φόβο, τον πόνο και άλλες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

  • Η φωτιά και το νερό αντιπροσωπεύουν την Pitta, η οποία ελέγχει σωματικές λειτουργίες, όπως την πέψη, το μεταβολισμό, τη νοημοσύνη και το χρώμα του δέρματος. Η Pitta διέπει τα συναισθήματα του θυμού, του μίσους και της ζήλιας.

  • Η γη και το νερό αντιπροσωπεύουν την Kapha. Η φυσική δομή του σώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος διέπονται από την Kapha. Σε συναισθηματικό επίπεδο, η Kapha είναι υπεύθυνη για την ηρεμία, τη συγχώρεση, την αγάπη και την απληστία.

Τα doshas, που καθορίζονται τη στιγμή της σύλληψης μας, σχετίζονται επίσης με τη φυσική σύνθεση και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν ένα συνδυασμό doshas, με έναν τύπο, συνήθως, να κυριαρχεί.

Διάφορα πιάτα με πολύχρωμα μπαχαρικά
Μπωλ με διάφορα αποξηραμένα πολύχρωμα μπαχαρικά

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείτε η Ayurveda;

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αγιουρβεδικές πρακτικές για τη διατήρηση της υγείας, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ευελιξίας, της δύναμης και της αντοχής, καθώς και τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης με το σώμα τους διατροφής.

Μια ματιά εκεί θα σου υπενθυμίσει και θα σε συνδέσει εύκολα με την αίσθηση της ιερότητας σου. Με ηρεμία, περιπλανήσου στο σπίτι,επεξεργάσου τις γωνιές, παρατήρησε πως νιώθεις, ρώτα τον εαυτό σου και το σωστό σημείο θα βρεθεί. Ένα σημείο επίσης κοντά σε παράθυρο μπορεί να είναι ένας όμορφος τρόπος να συνδεθείς με τη φύση ακόμα και από μέσα. Δες τον ήλιο, τα αστέρια και νιώσε την αύρα στο χώρο και μέσα σου. Εφόσον βρεις το σημείο, θα χρειαστεί να τον καθαρίσεις ενεργειακά, καίγοντας λίγο φασκόμηλο ή βασιλικό ή οποιοδήποτε βότανο σου ταιριάζει, ή ακόμα καίγοντας αιθέριο έλαιο μήρο σε μια συσκευή καύσης.

 

Ayurveda και γυναίκα

Όταν μιλάμε για women's wellness καταλαβαίνουμε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά θέματα κατά τη διάρκεια των διαφορετικών σταδίων της ζωής μας.

Κάθε γυναίκα περνάει μια σειρά από βαθιές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι κύριες αλλαγές είναι: εμμηνόρροια, εγκυμοσύνη, περίοδος μετά τον τοκετό και εμμηνόπαυση. Τρία μοναδικά όργανα μας, μας κάνουν πολύ ξεχωριστές. Αυτά είναι: η μήτρα, οι ωοθήκες και το στήθος. Ο κόλπος είναι ένα άλλο όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε πτυχή της υγείας μας. Οι γυναικείες ορμόνες είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, καθώς παίζουν ζωτικό ρόλο στις διάφορες φυσιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές

Γνωρίζοντας η καθεμιά το δικό της prakriti (την αληθινή της φύση), μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια κατάλληλη καθημερινή, εποχιακή διαιτητική και συμπεριφορική ρουτίνα. Με αυτή τη διαδικασία, το σώμα θα διατηρήσει την ισορροπία των doshas (vata, pitta και kapha) – άρα της υγείας και της ευεξίας.

Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο σώμα έχει τόσο ανδρική όσο και θηλυκή ενέργεια, που κινούνται παράλληλα μεταξύ τους. Σύμφωνα με αυτό, το δεξί μέρος του σώματός μας είναι η αρσενική μας πλευρά και η αριστερή πλευρά είναι η γυναικεία. Ως εκ τούτου, η θηλυκή μας πλευρά (γενικά) κυριαρχείται από τον αριστερό μέρος του εγκεφάλου.

Η γυναικεία ενέργεια ονομάζεται «Shakti». Η ομορφιά της φύσης είναι ότι παρέχει τις αρχές και τα εργαλεία για την εξισορρόπηση των γυναικείων και ανδρικών πτυχών της φύσης μας, οι οποίες αλλάζουν και τροποποιούνται στα διάφορα στάδια της ζωής.

Ένα γυμνό γυναικείο σώμα με μία κομμένη κόκκινη πιπεριά μπροστά από τα επίμαχα σημεία
Μία γυναίκα που φοράει λευκή ρόμπα στέκεται στο σαλόνι της

Η Αγιουρβέδα παρέχει ένα πλούσιο υλικό γνώσεων και βοτάνων ως ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας, όταν χρειάζεται.Όποια και αν είναι η κατάσταση, εμείς οι γυναίκες πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις πραγματικές μας ανάγκες σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την ξεκούραση.

Ως αδερφή επιστήμη της Αγιουρβέδα, η Γιόγκα προσφέρει πολλά θαυμάσια εργαλεία για την εξισορρόπηση των doshas, καθώς και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων δυσλειτουργιών.

Επιπλέον, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοών είναι απαραίτητα συστατικά για την ενίσχυση της ευεξίας και της σταθερότητας τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχοπνευματικό επίπεδο.

Για χιλιάδες χρόνια, η Αγιουρβέδα παρέχει μια σεβαστή και υποστηρικτική προσέγγιση για τις γυναίκες σε κάθε στάδιο της ζωής για την αποκατάσταση και διατήρηση της ισορροπίας των vata, pitta και kapha.

 

Άλλωστε, όταν αποκαθιστούμε την ισορροπία, είμαστε χαρούμενες στο μυαλό, υγιείς στο σώμα και ικανοποιημένες στη ζωή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Previous
Previous

Masoor Dal: μια αγκαλια στο πιατο σου

Next
Next

Yoni Steaming